Za mnoge je ljude sunčan dan razlog za slavlje, s obzirom da vam sunce stimulira mozak i otpušta hormon dobrog raspoloženja serotonin te tijelo potiče na proizvodnju vitamina D koji je ključan za razvoj kostiju. Sunce je dobro i nužno, no predstavlja i određene opasnosti u vezi zdravlja kože.

Opasnosti izlaganja kože suncu

Upala kože (opekline od sunca)

Ukoliko je koža predugo izložena sunčevoj svjetlosti, može pocrvenjeti i postati bolna. Radi se o opeklini od sunca, a uzrokuju je štetni učinci intenzivnog ultraljubičastog zračenja (UV zrake) koje sunce emitira. Mnogi ljudi nisu svjesni da opeklina od sunca predstavlja akutnu upalu kože (medicinski je naziv dermatitis solaris) uslijed opeklina prvog, drugog i trećeg stupnja.

Širenje krvnih žila dovodi do povećanog kolanja krvi u zahvaćenim područjima te uzrokuje niz neugodnih simptoma kao što su:

  • osjećaj pečenja
  • svrbež
  • otekline
  • crvenilo
  • plikovi

Kako na odgovoran način uživati u suncu

Pratite koliko ste vremena proveli na suncu

Izbjegavajte izlaganje suncu između 10:00 i 14:00 sati kad su štetne UV zrake najsnažnije. Nosite laganu odjeću koja pruža zaštitu poput majica s dugim rukavima, šešira i sunčanih naočala. Malu djecu treba držati podalje od izravne sunčeve svjetlosti (npr. u hladu).

Odaberite odgovarajuće sredstvo za zaštitu od sunca

Čitav niz sredstava za zaštitu od sunca štiti od štetnih UV zraka. Kad birate sredstvo za zaštitu od sunca, što vam je koža svjetlija, to zaštitni faktor treba biti veći. Za djecu nađite najveći mogući zaštitni faktor.

Nanesite (i ponovo nanesite) sredstvo za zaštitu od sunca prema uputama

Kod većine sredstava za zaštitu od sunca potrebno je tridesetak minuta da počnu djelovati pa ih nanesite prije izlaganja suncu. Nemojte se zavaravati misleći da je zaštita potrebna samo kad je dan vruć i sunčan – opekline od sunca mogu nastati i za oblačnoga vremena ili u hladnim i snježnim uvjetima (ne zaboravite koristiti sredstvo za zaštitu od sunca na skijanju!).

Kako se liječe opekline od sunca

Kad vam je koža prekomjerno izložena suncu, tijelo reagira u samoobrani na način da proizvodi histamin. Histamin uzrokuje reakciju kože i ta se reakcija manifestira u obliku svrbeža, crvenila ili boli (odnosno simptoma vezanih uz opekline od sunca). Antihistaminski lijekovi blokiraju djelovanje histamina i time ublažavaju uobičajene simptome opeklina od sunca.