Vaša koža služi kao barijera koja vam štiti tijelo od štetnih vanjskih utjecaja. Ta barijera svakoga dana dolazi u dodir s milijunima stranih tvari, alergena te onečišćujućih i nadražujućih tvari, a sve te tvari mogu izazvati reakcije tipične za kožne alergije.

Kožne alergije

Kad se aktivira kožna alergija, koža reagira u samoobrani. Ta samoobrana u pravilu za posljedicu ima ispuštanje histamina koji uzrokuju upalu i nadraženost kože, neugodnost i druge nepoželjne simptome kožne alergije poput svrbeža, crvenila, urtikarije ili osipa. Antihistaminska terapija ublažava simptome poput svrbeža kože na način da blokira djelovanje histamina.

Što uzrokuje kožne alergije?

Okruženi smo alergenima i potencijalnim okidačima kožnih alergija. Neki su alergeni prirodni (npr. pelud, prašina, životinje), no mnogi uzročnici kožnih alergija dolaze iz proizvoda koji sadrže elemente poput nikla ili sredstava za čišćenje koja sadrže kemikalije.

Nikal (nakit)

Nikal je najčešći okidač kontaktne alergije jer se nalazi u svakodnevnim predmetima poput gumba na trapericama, okvira naočala, kopči remena i nakita. Toplo vrijeme može pogoršati alergiju na nikal. Znoj reagira s nakitom, što izaziva otpuštanje sitnih kristala nikla, čime se aktivira kožno-alergijska reakcija.

Kozmetički proizvodi i sredstva za čišćenje

Neki od sastojaka parfema, kozmetičkih proizvoda te sredstava za čišćenje mogu uzrokovati kožne alergije. Ako uočite štetnu reakciju na koži ubrzo nakon dodira s novim proizvodom, moguće je da patite od alergije. Sjetite se koje ste proizvode koristili na zahvaćenom području i ispitajte sastojke.

Tkanine, materijali i životinje

Kožnu alergiju može aktivirati izravan dodir s određenom odjećom, tkaninama (prirodnim i umjetnim) ili životinjskom dlakom. Te se reakcije mogu manifestirati kao prištići koji svrbe, plikovi ili crvenilo kože. Neki ljudi otkriju da im koža loše reagira na vunu, dok kod drugih koža negativno reagira na mačju ili pseću dlaku.

Hrana i prehrambeni čimbenici

Određene vrste hrane, sastojci ili prehrambeni čimbenici mogu aktivirati kožne alergije. Kravlje mlijeko, jaja, pšenica i riba (to su samo neki) redovno se navode kao uzročnici kožnih alergija. Dnevnik alergija pomoći će vam razumjeti vezu između hrane koja se konzumira i zabilježenih kožnih reakcija.