Kožne alergije kod djece

Dječja je koža tanja i prirodno osjetljivija na alergene od kože odraslih. Naučite kako prepoznati uzroke kožnih alergija kod vašeg djeteta.

Dječji je organizam manje imun na mikrobe od odraslog i ta nas činjenica nimalo ne iznenađuje. Ali jeste li znali da je dječja koža ujedno tanja od kože odraslih te nudi manju zaštitu od bakterija, alergena i kemijskih iritansa? Što je dijete mlađe, kemijski sastav njegove kože više će se razlikovati od kože odraslih. To ga čini sklonijim kožnim alergijama, posebice kod djece u dobi od 0 do 4 godine. Poznavanje uzroka mogućih alergija može poboljšati kvalitetu života vašeg djeteta smanjujući razinu nelagode koju ono osjeća.

Uobičajeni uzroci kožnih alergija kod djece


Zaštita vašeg djeteta od kožnih alergija težak je zadatak, budući da one mogu biti izazvane gotovo posvuda gdje djeca provode svoje vrijeme, bilo da se radi o otvorenom ili zatvorenom prostoru.

Vani su djeca izložena raznim iritansima poput peludi drveća i biljaka, uboda insekata, sunca, vjetra, pa čak i ispušnih plinova. Štoviše, neka djeca mogu imati alergijske reakcije na pseću i mačju dlaku ili na hranu poput kikirikija, jaja i mliječnih proizvoda.

Međutim, iritansi se ne nalaze samo vani. Mnoge tvari koje uzroku iritaciju i probleme s kožom djeteta mogu postojati i kod kuće. Bez obzira koliko se trudili održavati higijenu svoje djece ili čistoću doma, već i sami proizvodi koje koristite mogu izazvati osip i nadraženost kože. Svakodnevni proizvodi u vašem domu kao što su sapuni, šamponi, dezodoransi, losioni, kreme, omekšivači, prašci za pranje rublja i osvježivači zraka mogu sadržavati iritanse koji mogu izazvati reakciju na osjetljivoj koži djece. Ako ste kod djeteta opazili reakciju kože na nešto u vašem domu, provjerite imaju li gore navedeni proizvodi u svom sastavu dodane mirise ili boje. Zatim proizvode pokušajte zamijeniti onima koji ne sadrže parfeme i bojila. Drugi uzroci kožnih alergija u zatvorenim prostorima mogu biti grinje koje je moguće pronaći u gotovo svakom prostoru doma, čak i onom najčišćem. Postoje proizvodi koji pomažu u smanjenju količine grinja u vašem domu. Međutim, u potpunosti ukloniti ova mikroskopska stvorenja gotovo je nemoguće.

 

Simptomi kožnih alergija kod djece


Simptomi kožnih alergija mogu uzrokovati teškoće i krajnju nelagodu kod djece. To može izazvati poriv za češanjem, što može uzrokovati daljnje širenje iritansa, kao i oštetiti kožu te dovesti do infekcije.

Dobar način za otkrivanje uzroka alergija kod vašeg djeteta vođenje je dnevnika kojim bilježenjem promjena na koži možete prepoznati moguće uzročnike. Zabilježite sve potencijalne iritanse i zatim se o njima posavjetujte s dermatologom. Ako se izravni uzrok alergije ne može s lakoćom utvrditi, vaše će dijete možda morati obaviti testiranje na alergije. Neke uzroke kožnih alergija može biti teško odgonetnuti, ali poznavanje iritansa na koje je koža vašeg djeteta osjetljiva može vas i vašeg malene poštedjeti mnogo frustracija i tegoba.

Jeste li znali?

Čak i ako kućanstvo održavate čistim, tvari koje uzroku iritaciju i probleme s kožom djeteta mogu postojati i kod kuće. Neki od njih sastojci su svakodnevnih proizvoda poput sapuna, šampona i mnogih drugih.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci

KOŽNE ALERGIJE

Vaša koža služi kao barijera koja vaše tijelo štiti od škodljivih vanjskih utjecaja. Ova barijera svakog dana dolazi u kontakt sa stranim supstancama, alergenima te tvarima koje onečišćuju i uzrokuju nadraženost, a svaka od njih može izazvati reakcije tipične za kožne alergije.

KOŽNE ALERGIJE

Alergijska reakcija nastupa kad je tijelo preosjetljivo na određenu tvar ili alergen. Ovi alergeni djeluju kao antigeni na koje vaš imunološki sustav reagira stvarajući antitijela. Kad se antigen i antitijelo nakon daljnje izloženosti antigenu susretnu, možete osjetiti simptome alergijske reakcije.

IRITACIJA KOŽE

Proces upale pomaže pri zacjeljivanju i popravku oštećenog tkiva. Prema tome, kad ugledate osip ili vas koža počne svrbjeti, radi se o procesu koji kožu popravlja i ponovno uspostavlja prirodnu barijeru štiteći vas od škodljivih utjecaja okoliša.