Što uzrokuje kožne alergije?

Vaša koža služi kao barijera koja vaše tijelo štiti od škodljivih vanjskih utjecaja. Ova barijera svakog dana dolazi u kontakt sa stranim supstancama, alergenima te tvarima koje onečišćuju i uzrokuju nadraženost, a svaka od njih može izazvati reakcije tipične za kožne alergije.

Kožne alergije


Kad se kožna alergija aktivira, koža reagira u samoobrani. Ova samoobrana obično rezultira ispuštanjem histamina koji uzrokuje upalu i nadraženost kože, nelagodu ili druge nepoželjne simptome kožne alergije poput svrbeža, crvenila, otekline, koprivnjače i kožnog osipa. Primjena antihistaminika može ublažiti simptome poput svrbeža kože blokirajući djelovanje histamina.

Što uzrokuje kožne alergije?


Okruženi smo alergenima i potencijalnim uzročnicima kožnih alergija. Neki su alergeni prirodni (npr. pelud, prašina, životinje), no mnogi uzročnici kožnih alergija kriju se u proizvodima koji sadrže elemente poput nikla ili sredstvima za čišćenje koja sadrže kemikalije.1

 

Kozmetički proizvodi i sredstva za čišćenje


Neki sastojci parfema, kozmetičkih proizvoda i sredstava za čišćenje mogu uzrokovati kožne alergije. Ako opazite neželjenu kožnu reakciju ubrzo nakon kontakta s novim proizvodom, možda pokazujete znakove alergije. Prisjetite se koje ste proizvode upotrebljavali na zahvaćenom području i provjerite sastojke.
 

Tkanine, materijali i životinje


Kožnu alergiju može izazvati izravan kontakt s određenom odjećom, tkaninama (prirodnim i umjetnim) ili životinjskom dlakom. Ovakve se reakcije mogu manifestirati kao prištići koji svrbe, plikovi ili crvenilo kože. Kod nekih osoba koža negativno reagira na vunu, dok je kod drugih to mačja ili pseća dlaka.
 

Hrana i prehrambeni čimbenici


Određene namirnice, sastojci i prehrambeni čimbenici mogu izazvati kožne alergije ili neželjene kožne reakcije. Kravlje mlijeko, jaja, pšenica i riba (da spomenemo samo neke) obično se navode kao uzročnici kožnih alergija. Vođenje dnevnika alergija pomoći će vam otkriti uzročno-posljedičnu vezu između hrane koju konzumirate i opaženih kožnih reakcija.

Što uzrokuje kožne alergije?

Nadraženost kože može nastati uslijed niza prirodnih i umjetnih alergena. Naučite kako prepoznati uzroke kožnih alergija i nadraženosti kože.

1 Skin Allergy. American College of Allergy, Asthma & Immunology. http://acaai.org/allergies/types/skin-allergies

Možda će vas zanimati i sljedeći članci

UBODI I UGRIZI INSEKATA

Toplo i sunčano vrijeme pravi je recept za avanture na otvorenom. Saznajte što možete učiniti kako vam komarci, ose, pčele i stršljeni ne bi pokvarili zabavu.

IRITACIJA KOŽE

Svrbež kože (pruritus) može biti neugodan, ali, kao i bol, predstavlja jedan od načina na koji vas vaše tijelo upozorava. Otkrijte što uzrokuje svrbež vaše kože (pruritus).

SUNCE I KOŽA

Mnogima od nas sunčan je dan pravi razlog za slavlje – sunce naš mozak stimulira i oslobađa hormon dobrog raspoloženja serotonin te tijelo potiče na proizvodnju vitamina D, važnog za razvoj kostiju. Sunce je blagotvorno i prijeko potrebno, no predstavlja i određene prijetnje za zdravlje kože.