Zašto vaša koža svrbi dok zacjeljuje?

Proces upale pomaže pri zacjeljivanju i popravku oštećenog tkiva.1 Prema tome, kad ugledate osip ili vas koža počne svrbjeti, radi se o procesu koji kožu popravlja i ponovno uspostavlja prirodnu barijeru štiteći vas od štetnih utjecaja okoliša.

Svrbež kože i osip


Svrbež uistinu može biti nesnosan – porivu za češanjem teško je odoljeti – ali prisutnost svrbeža ukazuje na to da nešto nije u redu. 2

Ovisno o tome što uzrokuje svrbež i koliko je problem raširen, možete opaziti promjene na površini kože poput osipa s oteklinom ili crvenilom 2, no postoje i mikroskopske promjene koje ne možete vidjeti. Ako je svrbež ili osip osobito izražen odnosno ako se pogoršava, uputno je posavjetovati se s liječnikom.

Našu kožu čine milijuni stanica. Zajedno ove stanice stvaraju zaštitnu barijeru između nas i naše okoline. 3 Kad dođe do oštećenja kože, odgovor je organizma zaliječiti i popraviti štetu te ponovno uspostaviti funkciju kože kao barijere. Takav odgovor potaknut je procesom koji nazivamo „upalom”.
 

Upala kože 1, 4


Kako djeluje proces upale? Kad su tkiva u tijelu oštećena, iz cirkulirajućih imunoloških stanica – mastocita – oslobađaju se kemijski spojevi poput histamina. Ovi kemijski spojevi uzrokuju širenje lokalnih krvnih žila koje u zahvaćeno područje donose više krvi te s njome i hranjive tvari, kisik, kao i agense koji sudjeluju u liječenju.

Kad se krvne žile prošire, tekućina može iscuriti u okolno tkivo uzrokujući oticanje. U isto vrijeme kemijski spojevi koji se tijekom ovog procesa oslobađaju mogu izazvati reakciju receptora koju osjećamo kao svrbež. Istovremeno na koži primjećujete crveno, upaljeno područje koje svrbi – osip praćen svrbežom.

Ako se svrbež i upala nastave, obratite se liječniku.

Oštećenja na koži rezultiraju prirodnim procesom koji nazivamo „upalom”.

Ovaj proces, koji može uključivati osip ili svrbež, osmišljen je da pomogne u zacjeljivanju i oporavku oštećenog tkiva.

1 Histamine. Encyclopoedia Britannica Online. Available at: http://www.britannica.com/science/histamine Accessed 23.03.16

2 NHS Choices: Itching. Available at: http://www.nhs.uk/Conditions/Itching/Pages/Introduction.aspx Accessed 23.03.16

3 Look after your skin. NHS Choices, Live Well. Available at: http://www.nhs.uk/Livewell/skin/Pages/Keepskinhealthy.aspx Accessed 31.03.16

4 Inflammation. Encyclopoedia Britannica Online. http://www.britannica.com/science/inflammation Accessed 23.03.16

Možda će vas zanimati i sljedeći članci

UBODI KOMARACA

Među insektima koji nas mogu ubosti, komarci su osobito nesnosni. Malo je vjerojatno da ćete trenutak uboda uopće opaziti, ali rezultirajući simptomi (svrbež i iritacija) mogu biti prilično neugodni.

KOŽNE ALERGIJE

Vaša koža služi kao barijera koja vaše tijelo štiti od škodljivih vanjskih utjecaja. Ova barijera svakog dana dolazi u kontakt sa stranim supstancama, alergenima te tvarima koje onečišćuju i uzrokuju nadraženost, a svaka od njih može izazvati reakcije tipične za kožne alergije.

SUNCE I KOŽA

Mnogima od nas sunčan je dan pravi razlog za slavlje – sunce naš mozak stimulira i oslobađa hormon dobrog raspoloženja serotonin te tijelo potiče na proizvodnju vitamina D, važnog za razvoj kostiju. Sunce je blagotvorno i prijeko potrebno, no predstavlja i određene prijetnje za zdravlje kože.