Što se događa s vašom kožom kad komarac ubode?

Histamin koji se ispušta u kožu nakon uboda komarca ima brojne učinke na organizam, a oni su povezani sa zacjeljivanjem rane, iritacijom kože ili alergijskom reakcijom.

Alergijska reakcija


Kad je histamin oslobođen iz stanica u kojima je pohranjen, on u koži prouzroči širenje kapilara koje zato postanu propusne, a koža pocrveni. Ovaj odgovor dio je prirodnog procesa zacjeljivanja rana koji uključuje tekućine, stanice i kemijske spojeve potrebne za ishranu i oporavak ozlijeđenog tkiva.

U slučaju pojave alergijske reakcije razina odgovora organizma veća je nego što je to potrebno – riječ o pretjeranoj reakciji našeg imunološkog sustava na strane tvari koje obično nisu škodljive (u ovom slučaju slina komaraca).

Zašto se krvne žile šire?


Na stanicama kapilara nalaze se receptori za histamin. Oni predstavljaju mala „mjesta za pristanak” na koja se histamin može vezati. Kad se histamin jednom poveže, doći će do širenja krvne žile. Ovaj proces sličan je stavljanju ključa u bravu: receptor je ključanica, a histamin ključ koji, kad se umetne i okrene, pokreće širenje krvnih žila.

Uloga antihistaminika


Antihistaminici predstavljaju lijekove razvijene tako da nalikuju histaminu s tom razlikom što ne generiraju odgovor – poput ključa koji odgovara ključanici, ali se u njoj ne može okrenuti, pa će odgovor izostati. Kad antihistaminik zaposjedne receptor, histamin u njega više ne može pristati. Drugim riječima, kad je jedan „ključ” već u „bravi” u nju više ne možemo umetnuti drugi ključ. Tako antihistaminik blokira djelovanje histamina, pa ne dolazi do širenja krvnih žila, tj. u ovom slučaju reakcije na ubod komarca. Simptomi poput svrbeža i crvenila smanjuju se, dok ubod obično tijekom nekoliko dana postupno nestane.

U idealnom slučaju, proizvod koji sadrži antihistaminik treba prema uputama za uporabu na mjesto uboda nanijeti što je prije moguće kako bi se smanjio učinak trenutnog ispuštanja histamina. Ako se mjesto uboda inficira ili opazite druge simptome koji mogu upućivati na ozbiljniju bolest koju je komarac probivši kožu mogao prenijeti, obratite se liječniku.

Nakon uboda komarca u koži se oslobađa histamin.

Ubodi komaraca izazivaju nelagodu. Zašto do uboda dolazi? Što se događa s kožom kad komarac ubode i što uzrokuje poriv za češanjem mjesta uboda?

Možda će vas zanimati i sljedeći članci

UBODI KOMARACA

Među insektima koji nas mogu ubosti, komarci su osobito nesnosni. Malo je vjerojatno da ćete trenutak uboda uopće opaziti, ali rezultirajući simptomi (svrbež i iritacija) mogu biti prilično neugodni.

KOŽNE ALERGIJE

Vaša koža služi kao barijera koja vaše tijelo štiti od škodljivih vanjskih utjecaja. Ova barijera svakog dana dolazi u kontakt sa stranim supstancama, alergenima te tvarima koje onečišćuju i uzrokuju nadraženost, a svaka od njih može izazvati reakcije tipične za kožne alergije.

SUNCE I KOŽA

Mnogima od nas sunčan je dan pravi razlog za slavlje – sunce naš mozak stimulira i oslobađa hormon dobrog raspoloženja serotonin te tijelo potiče na proizvodnju vitamina D, važnog za razvoj kostiju. Sunce je blagotvorno i prijeko potrebno, no predstavlja i određene prijetnje za zdravlje kože.