Smanjenje utjecaja stresa na kožu

Stres može prouzročiti nepoželjnu reakciju vaše kože. Doznajte kako stres utječe na kožu i što možete učiniti kako biste smanjili utjecaj stresa na svoj život.

Kad kažemo da se naši problemi „ocrtavaju na našem licu”, u tome ima mnogo istine. Štoviše, oni se ocrtavaju po cijeloj površini našeg tijela. Način na koji se naša koža ponaša neraskidivo je povezan s našim osjećajima: od crvenila koje se pojavljuje kad smo nervozni ili sramežljivi, preko bora na čelu koje odražavaju zabrinutost, do izbijanja stresom izazvanih akni i ekcema. Dugotrajno izlaganje stresu može uzrokovati stariji i iscrpljen izgled kože (i nas samih). Stoga svođenje stresa svakodnevnog života na minimum može pridonijeti našem mlađem i zdravijem izgledu.

Ključ u sprječavanju utjecaja stresa na našu kožu njegovo je suzbijanje. Zato je važan prvi korak prepoznati što kod vas izaziva stres. Ponekad su stvari za koje mislimo da nas uznemiruju samo površinski pokretači. Oni maskiraju dublji problem poput problema u odnosima, niskog samopouzdanja ili pritisaka na poslu. Stres je iz svog života nemoguće u potpunosti ukloniti, ali prepoznavanje izvora stresa pomoći će vam u njegovom suzbijanju i povećati vašu toleranciju na njega.

Općenito govoreći zdrav način života može poboljšati sposobnost vašeg tijela i uma za uspješno nošenje sa stresom. 3 Redovita tjelovježba pozitivno utječe na samopouzdanje, raspoloženje i kvalitetu sna. Kad smo pod stresom, skloni smo posezati za slatkom i masnom hranom koja nam služi kao utjeha. Ove namirnice zamijenite voćem, povrćem, nemasnim mesom i proizvodima od cjelovitih žitarica. Hranjiva prehrana bogata vitaminima može ojačati vaš imunološki sustav, sniziti krvni tlak i koži dati zdrav, blistav sjaj.

Tijelo se tijekom spavanja fizički i psihički regenerira te popravlja. Stoga mu osigurajte dovoljno sna. 4 Stres može poremetiti ustaljen ritam spavanja što dovodi do nabreklih očiju te blijede i naborane kože lica. San je najbliže onome što nazivamo „izvorom mladosti“ – kako biste izgledali i osjećali se najbolje, svake noći osigurajte sebi najmanje sedam sati „sna za ljepotu“. Također možete razmisliti o nekoj od aktivnosti relaksacije kao što su meditacija ili joga koje dokazano doprinose smanjenju razine stresa i kvaliteti sna.

I ne zaboravite: sa stresom se ne morate nositi sami. Kako biste se oslobodili tereta i loših posljedica stresa, povjerite se prijateljima i članovima svoje obitelji ili potražite stručan savjet. 5 Poduzimanje ovih koraka pomoći će vam u savladavanju razdoblja intenzivnog stresa i sprječavanju njegovog utjecaja na vašu kožu.

Jeste li znali?

Kako bismo spriječili utjecaj stresa na našu kožu i omogućili joj da se regenerira, ne zaboravimo na „izvor mladosti“ – najmanje sedam sati sna svake noći.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci

KOŽNE ALERGIJE

Vaša koža služi kao barijera koja vaše tijelo štiti od škodljivih vanjskih utjecaja. Ova barijera svakog dana dolazi u kontakt sa stranim supstancama, alergenima te tvarima koje onečišćuju i uzrokuju nadraženost, a svaka od njih može izazvati reakcije tipične za kožne alergije.

SUNCE I KOŽA

Mnogima od nas sunčan je dan pravi razlog za slavlje – sunce naš mozak stimulira i oslobađa hormon dobrog raspoloženja serotonin te tijelo potiče na proizvodnju vitamina D, važnog za razvoj kostiju. Sunce je blagotvorno i prijeko potrebno, no predstavlja i određene prijetnje za zdravlje kože.

IRITACIJA KOŽE

Proces upale pomaže pri zacjeljivanju i popravku oštećenog tkiva. Prema tome, kad ugledate osip ili vas koža počne svrbjeti, radi se o procesu koji kožu popravlja i ponovno uspostavlja prirodnu barijeru štiteći vas od škodljivih utjecaja okoliša.