Utjecaj zime na vašu kožu

Zima i zimski uvjeti mogu dovesti do isušivanja kože, iritacije, „zimskog svrbeža“ i ekcema. Naučite kako prepoznati uzroke simptoma koji se na koži javljaju zimi.

Kako biste svoju kožu zaštitili od škodljivih utjecaja sunca i topline, ona tijekom ljetnih mjeseci treba posebnu njegu. Međutim, imajte na umu da također zima i zimski uvjeti kao što su hladan vjetar, temperature ispod ništice i suh zrak uslijed grijanja unutarnjih prostora koži predstavljaju poteškoće koje mogu rezultirati suhom kožom, svrbežom, osipom i upalom. Pogledajmo što zimi uzrokuje probleme s kožom i kako se protiv njih boriti.

Tijekom zimskih mjeseci koža je u zatvorenim prostorima i na otvorenom češće izložena suhom zraku zbog čega površina kože gubi vlagu i brže se isušuje. Hladan vjetar i niska razina vlage predstavljaju uzrok suhog zraka na otvorenom, dok u zatvorenim prostorima suh zrak dolazi iz sustava grijanja. Isto tako, tople kupke i tuširanje vrućom vodom u kojima zimi uživamo oduzimaju koži prijeko potrebnu vlagu. Zbog toga je koža manje učinkovita u zaštiti od nepovoljnih uvjeta, bakterija i alergena.

Odjeća koju zimi odabiremo kako bismo se zagrijali može kožu učiniti podložnijom dermatitisu, obliku upale koji može dovesti do natečene, crvene, kože praćene svrbežom. Vuneni džemperi grubih vlakana mogu prouzročiti blagu iritaciju kože, ali i alergijski kontaktni dermatitis velikih razmjera. Također, zimi običavamo nositi usku odjeću, pa koža češće dolazi u kontakt s potencijalnim uzročnicima iritacije poput znoja, sintetičkih vlakana (npr. lateksa), kemijskih boja u odjeći, pa čak i elastike.

 

Kako brinuti o svojoj koži zimi?


Srećom, postoji nekoliko načina kojima možete umanjiti škodljive utjecaje zime na vašu kožu. Kožu ćete na otvorenom najbolje zaštititi nošenjem rukavica, šalova i kapa, kao i upotrebom kreme za sunčanje za zaštitu od UV zraka. Kako biste suzbili učinak isušivanja zraka koji uzrokuju sustavi grijanja, u zatvorenim prostorima upotrebljavajte ovlaživač zraka. Izbjegavajte dugotrajne, tople kupke i tuširanje vrućom vodom koje može isušiti kožu. Umjesto toga, tuširajte se i kupajte u mlakoj vodi upotrebljavajući nježna sredstva za čišćenje. Kako biste izbjegli prekomjerno trenje, odaberite prozračnu, udobnu odjeću bez materijala koji nadražuju kožu. Naposljetku, upotrijebite kvalitetne kozmetičke proizvode za hidrataciju kože i redovitim nanošenjem posebice odmah nakon kupanja ili tuširanja osigurajte vlažnost kože.

Jeste li znali?

Osim nošenja rukavica, šalova i kapa, škodljive učinke zime na kožu možete umanjiti i izbjegavanjem dugih, toplih kupki ili tuširanja vrućom vodom.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci

ZDRAVLJE KOŽE

Zasigurno poznajete izreku koja kaže da su oči ogledalo duše: slično tome, koža odražava sveobuhvatno stanje vašeg zdravlja.

IRITACIJA KOŽE

Svrbež kože (pruritus) može biti neugodan, ali, kao i bol, predstavlja jedan od načina na koji vas vaše tijelo upozorava. Otkrijte što uzrokuje svrbež vaše kože (pruritus).

ZDRAVLJE KOŽE

Stres može prouzročiti nepoželjnu reakciju vaše kože. Doznajte kako stres utječe na kožu i što možete učiniti kako biste smanjili utjecaj stresa na svoj život.