Sprječavanje uboda insekata bez kemikalija

Da biste spriječili ubode insekata, na kožu ne morate nanositi kemikalije.

Većina nas za lijepog vremena, osobito ljeti, uživa u provođenju vremena s obitelji i prijateljima na otvorenom. Međutim, toplo vrijeme sa sobom donosi i neugodne ubode insekata (posebice komaraca, pčela, stršljena i osa), što može pokvariti inače ugodnu aktivnost na otvorenom. Naravno, možete nabaviti sprejeve i losione koji odbijaju insekte, no postoje i prirodne, metode bez upotrebe kemikalija koje će kukce obuzdati.

Komarci


Jeste li primijetili da su neke osobe podložnije ubodima komaraca od drugih? Neki od razloga za to genetski su i stoga nepromjenjivi, ali postoji i nekoliko čimbenika koje možete nadzirati kako biste nesnosne insekte držali podalje. Kao prvo, komarce privlači ugljični dioksid koji naše tijelo izlučuje. Što je broj otkucaja našeg srca veći, više ugljičnog dioksida proizvodimo. Stoga konzumiranje manje začinjene hrane i alkoholnih pića može umanjiti mogućnost da postanete „magnet za komarce”. Nadalje, komarce privlači znoj, pa će održavanje vašeg tijela suhim i bez znoja spriječiti da ih privučete. I na kraju, komarci pri dnevnom svjetlu reagiraju na kontraste, pa tijekom dana treba izbjegavati nošenje tamne odjeće na otvorenom.

Pčele, ose i stršljeni


Premda su bolni, ubodi pčela, osa i stršljena, ako na njih niste alergični, rijetko imaju ozbiljne posljedice. Pčele i bumbari ne smatraju se agresivnim insektima i rijetko će nas ubosti, osim ako na njih ne stanemo ili s njima grubo ne postupamo odnosno ako ne osjete prijetnju svojoj kraljici ili košnici. Međutim, ose i stršljeni znaju biti agresivniji.

Kao i kod komaraca, postoje određeni činitelji koji mogu umanjiti mogućnost da vas pčela, osa ili stršljen ubode. Ovi insekti obično djeluju u samoobrani, pa ako koji od njih počne letjeti oko vas, ostanite mirni i nemojte ga pokušati otjerati udarcem dlana. Šetajući travnjacima najbolje je nositi cipele ili sandale, budući da pčele lete u blizini niskog cvijeća, a stršljeni ponekad grade gnijezda na tlu. Također ne zaboravite da pčele privlači pogled na cvijeće i njegov miris, pa vole jake boje i mirise. Za vrijeme piknika i obroka na otvorenom treba izbjegavati slatku hranu i pića koja privlače pčele, stršljene i ose. Prije nego što otpijete gutljaj slatkog napitka ili ugrizete komad voća uvijek provjerite nije li na njemu ili u njemu kakva pčela, stršljen ili osa.

Stoga za sljedećeg toplijeg vremena ne dopustite da nesnosni insekti sabotiraju vaše aktivnosti na otvorenom. Korake za sprječavanje uboda i ugriza insekata možete poduzeti prije nego što napustite dom.

Jeste li znali?

Ako komarce želite zadržati podalje, pokušajte danju na otvorenom nositi svijetlu odjeću ili konzumirajte manje začinjene hrane i alkoholnih pića te tako smanjite broj otkucaja srca.

Možda će vas zanimati i sljedeći članci

UBODI I UGRIZI INSEKATA

Toplo i sunčano vrijeme pravi je recept za avanture na otvorenom. Saznajte što možete učiniti kako vam komarci, ose, pčele i stršljeni ne bi pokvarili zabavu.

UBODI I UGRIZI INSEKATA

Izbočine na koži praćene svrbežom koje nastaju od uboda ili ugriza insekata mogu biti nesnosne, a predstavljaju zaštitnu reakciju vašeg tijela na kemikalije koje insekt ubrizgava.

UBODI KOMARACA

Među insektima koji nas mogu ubosti, komarci su osobito nesnosni. Malo je vjerojatno da ćete trenutak uboda uopće opaziti, ali rezultirajući simptomi (svrbež i iritacija) mogu biti prilično neugodni.