Sunce i vaša koža

Mnogima od nas sunčan je dan pravi razlog za slavlje – sunce naš mozak stimulira i oslobađa hormon dobrog raspoloženja serotonin1 te tijelo potiče na proizvodnju vitamina D, važnog za razvoj kostiju. Sunce je blagotvorno i prijeko potrebno, no predstavlja i određene prijetnje za zdravlje kože.

Opasnosti od izlaganja kože suncu
 

Upala kože (opekline od sunca)2
 

Koža koja je predugo izložena sunčevoj svjetlosti može postati crvena i bolna. Tako nastaju opekline od sunca koje uzrokuju štetni učinci intenzivnog ultraljubičastog zračenja (UV zrake) prisutnog u sunčevoj svjetlosti. Mnogi ljudi nisu svjesni da je opeklina od sunca akutna kožna upala (medicinski nazvana: dermatitis solaris) uzrokovana opeklinama prvog, drugog ili trećeg stupnja.

Proširenje krvnih žila dovodi do pojačanog protoka krvi u zahvaćenim područjima i uzrokuje niz neugodnih simptoma kao što su:

  • osjećaj žarenja
  • svrbež
  • bubrenje
  • crvenilo
  • plikovi

 

Kako odgovorno uživati u suncu


Pratite vrijeme provedeno na suncu
2


Izbjegavajte izlaganje suncu između 10 i 15 sati kad su UV zrake najjače. Nosite laganu odjeću koja pruža zaštitu poput košulja dugih rukava, šešira i sunčanih naočala. Vrlo malu djecu treba držati podalje od izravne sunčeve svjetlosti (ona trebaju biti u hladu).


Izaberite odgovarajuću kremu za sunčanje
2


Krema za sunčanje širokog spektra može pomoći u zaštiti od škodljivih UV zraka. Kad odabirete kremu za sunčanje, što je vaša koža (put) svjetlija, veći vam je faktor zaštite od sunca potreban. Za djecu pronađite najveći mogući zaštitni faktor..


Nanesite (i ponovno nanesite) kremu za sunčanje prema uputama2


Kremu za sunčanje nanesite 15-30 minuta prije izlaganja suncu i / ili kad god je to potrebno. Nanošenje ponavljajte najmanje svaka 2 sata, posebice nakon plivanja, vježbanja, brisanja ručnikom, znojenja ili dužeg izlaganja suncu. Nemojte se zavaravati razmišljanjem da je zaštita od sunca potrebna samo za vrućih i sunčanih dana – opekline od sunca mogu se pojaviti čak i za oblačnih dana odnosno u hladnim ili snježnim uvjetima (kremu za sunčanje ne zaboravite upotrebljavati na skijanju!).
 

Kako liječiti opekline od sunca


Uvijek poduzmite sve moguće mjere kako biste sebe i svoju obitelj zaštitili od negativnih učinaka prekomjernog izlaganja suncu. Međutim, ako se prekomjerna izloženost dogodi, naše tijelo može djelovati u samoobrani stvarajući histamin. Histamin potiče reakciju kože koja može uzrokovati simptome poput svrbeža. Antihistaminski proizvodi za lokalnu primjenu mogu pomoći umanjiti učinak histamina, pružajući tako olakšanje od svrbeža koji prati opekline od sunca.

Sunce i vaša koža

Sunce pruža koristi za zdravlje kože, ali može izazvati njezinu iritaciju. Otkrijte koji su rizici izlaganja suncu i preventivne mjere koje možete poduzeti.

1 Benefits of SunLight Environmental Health Perspectives VOLUME 116 NUMBER 4 Pages 159-167 (2)

2 NHS Choices: Sunburn. Available at: https://www.nhs.uk/conditions/sunburn/ Accessed 23.03.16

Možda će vas zanimati i sljedeći članci

UBODI I UGRIZI INSEKATA

Toplo i sunčano vrijeme pravi je recept za avanture na otvorenom. Saznajte što možete učiniti kako vam komarci, ose, pčele i stršljeni ne bi pokvarili zabavu.

KOŽNE ALERGIJE

Vaša koža služi kao barijera koja vaše tijelo štiti od škodljivih vanjskih utjecaja. Ova barijera svakog dana dolazi u kontakt sa stranim supstancama, alergenima te tvarima koje onečišćuju i uzrokuju nadraženost, a svaka od njih može izazvati reakcije tipične za kožne alergije.

UBODI KOMARACA

Među insektima koji nas mogu ubosti, komarci su osobito nesnosni. Malo je vjerojatno da ćete trenutak uboda uopće opaziti, ali rezultirajući simptomi (svrbež i iritacija) mogu biti prilično neugodni.