Uzroci svrbeža kože (pruritusa)

Svrbež kože (pruritus) može biti neugodan, ali, kao i bol, predstavlja jedan od načina na koji vas vaše tijelo upozorava. Otkrijte što uzrokuje svrbež vaše kože (pruritus).

Uzroci svrbeža kože (pruritusa) 


Svrbež kože (pruritus) ili osip (dermatoza) može biti izazvan velikim brojem čimbenika – kao što je reakcija na vuneni pulover ili odgovor vašeg organizma na virusnu infekciju poput vodenih kozica.

Uobičajeni uzroci nadraženosti kože (svrbeža) uključuju:  1, 2

  • ubode insekata (komaraca, osa, pčela)
  • alergijske reakcije na tkanine poput vune ili materijala poput lateksa
  • postojeća stanja kože poput dermatitisa ili ekcema
  • hranu i prehrambene čimbenike (npr. alergijska reakcija na agrume, mlijeko, jaja, kikiriki ili školjke)
  • životinjsko krzno ili dlaku (npr. alergije na pseću ili mačju dlaku)
  • onečišćivače (npr. ispušni plinovi)
  • prirodne alergene (npr. pelud)
  • vodene kozice
  • vremenske uvjete poput sunca, vrućine ili hladnoće

 

Svrbež kože – bezopasan ili škodljiv?


Svrbež može zahvatiti cijelo tijelo (generalizirani svrbež) ili samo određeno područje (ograničeni svrbež). Može izazvati blagu iritaciju ili biti tako intenzivan da utječe na sposobnost normalnog rada ili spavanja. Svrbež uzrokovan ubodima insekata ili životinjskom dlakom obično prođe u roku od nekoliko sati ili dana, a simptomi se primjenom antihistaminika brzo mogu ublažiti. 3

Ako, međutim, ne možete prepoznati uzrok svrbeža vaše kože, razmislite o vođenju dnevnika alergija kako biste otkrili potencijalne uzročnike. Isto tako, možete posjetiti specijalista alergologa koji može provesti testiranje na alergije. U nekim slučajevima svrbež kože također može ukazivati na neku drugu skrivenu bolest. Ako posumnjate u nešto takvo, posavjetujte se s liječnikom.
 

Zašto kožu koja svrbi češemo?


Kad nas koža zasvrbi, prirodna je reakcija da zahvaćeno područje počešemo. Češanje pruža olakšanje te, čak i ako izvor iritacije nije uklonjen, lagana bol izazvana češanjem našu pozornost odvraća od svrbeža. Međutim, osim kratkoročnog olakšanja, češanje donosi malo koristi i porivu treba odoljeti.

Uzroci svrbeža kože (pruritusa) 

Svrbež kože (pruritus) može biti uzrokovan nizom činitelja, uključujući emocionalni stres, okolišne čimbenike ili viruse. Doznajte što uzrokuje svrbež vaše kože.

1 Causes and triggers of eczema. https://nationaleczema.org/eczema/causes-andtriggers-of-eczema/?epoch=1517574290311

2 Causes of itchy skin. https://medlineplus.gov/ency/article/003217.htm?epoch=1517574345334

3 NHS Choices – Itching https://www.nhs.uk/conditions/itchy-skin/

Možda će vas zanimati i sljedeći članci

UBODI KOMARACA

Među insektima koji nas mogu ubosti, komarci su osobito nesnosni. Malo je vjerojatno da ćete trenutak uboda uopće opaziti, ali rezultirajući simptomi (svrbež i iritacija) mogu biti prilično neugodni.

UBODI I UGRIZI INSEKATA

Toplo i sunčano vrijeme pravi je recept za avanture na otvorenom. Saznajte što možete učiniti kako vam komarci, ose, pčele i stršljeni ne bi pokvarili zabavu.

SUNCE I KOŽA

Mnogima od nas sunčan je dan pravi razlog za slavlje – sunce naš mozak stimulira i oslobađa hormon dobrog raspoloženja serotonin te tijelo potiče na proizvodnju vitamina D, važnog za razvoj kostiju. Sunce je blagotvorno i prijeko potrebno, no predstavlja i određene prijetnje za zdravlje kože.