Kako ublažiti simptome kožnih alergija?

Alergijska reakcija nastupa kad je tijelo preosjetljivo1,2 na određenu tvar ili alergen. Ovi alergeni djeluju kao antigeni na koje vaš imunološki sustav reagira stvarajući antitijela. Kad se antigen i antitijelo nakon daljnje izloženosti antigenu susretnu, možete osjetiti simptome alergijske reakcije.3

Alergijska reakcija na koži obično se manifestira blago crvenim, izdignutim osipom praćenim svrbežom, no povremeno se pojavi i ozbiljna reakcija koja zahtjeva hitnu medicinsku skrb.

Zašto se ovi simptomi pojavljuju?


Jednom kad organizam postane osjetljiv na određeni antigen, vašim tijelom cirkuliraju antitijela vezana za stanice zvane „mastociti” koje su pune histamina. Kad se antitijelo i antigen susretnu, udružuju se izazivajući oslobađanje histamina kod mastocita.3

Otpuštanje histamina rezultira kaskadnom reakcijom te možete osjetiti svrbež ili iritaciju kao reakciju na upalne kemijske spojeve koje stimuliraju završetke živaca.4

 

Suzbijanje simptoma
 

Često je najjednostavniji način sprječavanja alergijske reakcije upravo izbjegavanje onih tvari ili alergena koji uzrokuju problem. Međutim, to ponekad nije nimalo jednostavno.

Ako se alergijska reakcija na koži ipak pojavi, antihistaminski proizvodi mogu biti od velike pomoći, s obzirom da umanjuju simptome djelovanja histamina i svrbež koji prati osip te smiruje nadraženi dio kože. Prilikom nanošenja antihistaminskog proizvoda potrebno ga je nježno utrljati na dio kože gdje se pojavljuje svrbež kako ne bismo pogoršali iritaciju. Uvijek pročitajte upute za uporabu i proizvod upotrebljavajte u skladu s uputama. Ako reakcija potraje ili osjećate zabrinutost, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Alergijska reakcija može biti odgovor organizma na određenog „uljeza”.

Kad vaše tijelo prepozna stranu supstancu koju nazivamo antigenom, imunološki sustav počinje stvarati antitijela.

1 Allergen. Encyclopoedia Britannica Online. Available at: http://www.britannica.com/science/

2 Antigen. Encyclopoedia Britannica Online. Available at: http://www.britannica.com/science/antigen Accessed 31.03.16

3 Weller RB, Hunter HJA, Mann MW. Clinical Dermatology. Wiley. 2015 page 20-23

4 Histamine. Encyclopoedia Britannica Online. Available at: http://www.britannica.com/science/histamine Accessed 23.03.16

Možda će vas zanimati i sljedeći članci

UBODI KOMARACA

Među insektima koji nas mogu ubosti, komarci su osobito nesnosni. Malo je vjerojatno da ćete trenutak uboda uopće opaziti, ali rezultirajući simptomi (svrbež i iritacija) mogu biti prilično neugodni.

KOŽNE ALERGIJE

Vaša koža služi kao barijera koja vaše tijelo štiti od škodljivih vanjskih utjecaja. Ova barijera svakog dana dolazi u kontakt sa stranim supstancama, alergenima te tvarima koje onečišćuju i uzrokuju nadraženost, a svaka od njih može izazvati reakcije tipične za kožne alergije.

SUNCE I KOŽA

Mnogima od nas sunčan je dan pravi razlog za slavlje – sunce naš mozak stimulira i oslobađa hormon dobrog raspoloženja serotonin te tijelo potiče na proizvodnju vitamina D, važnog za razvoj kostiju. Sunce je blagotvorno i prijeko potrebno, no predstavlja i određene prijetnje za zdravlje kože.