Komarci i ubodi komaraca

Među insektima koji nas mogu ubosti, komarci su osobito nesnosni. Malo je vjerojatno da ćete trenutak uboda uopće opaziti, ali rezultirajući simptomi (upala i svrbež) mogu biti prilično neugodni.

Zašto dolazi do uboda komaraca?


Do uboda komaraca dolazi jer su im potrebne bjelančevine koji se nalaze u krvi da bi proizveli svoja jajašca. Kad komarac ubode, za probijanje kože i konzumiranje krvi upotrebljava cjevaste dijelove svog usnog organa. Iako žrtva ne izgubi mnogo krvi, slina komarca često uzrokuje iritaciju kože što može izazvati nelagodu i rezultirati porivom za češanjem.

Zašto komarce privlače ljudi?
 

Ključni razlozi zbog kojih komarce privlače ljudi: 

  • Ugljični dioksid: komarce privlači ugljični dioksid koji izdišemo i mogu ga osjetiti s udaljenosti od 50 metara.
  • Toplina i miris tijela: komarci su osjetljivi na toplinu i prirodno ih privlače osobe s višom tjelesnom temperaturom. Komarce također privlači specifičan miris tijela i znoj.
  • Krvna grupa O: osobe s krvnom grupom O podložnije su ubodima komaraca od osoba s drugim krvnim grupama. Istraživanje je pokazalo da su osobe s krvnom grupom O dvostruko podložnije ubodima komaraca nego one s krvnom grupom B, dok je krvna grupa A čak i manje popularna.

 

Ubodi komaraca – bezopasni ili škodljivi?


Kad nas komarac ubode, imunološki sustav našeg tijela slinu komarca prepoznaje kao prijetnju i reagira u samoobrani. Ova se samoobrana manifestira oslobađanjem histamina. Histamin uzrokuje iritaciju ili upalu kože što često rezultira osipom. Ako se ne tretira, ubod će obično svrbjeti nekoliko dana, nakon čega će rana prirodno nestati.

Ubodi komaraca i poriv za češanjem


Češanje kože na mjestu uboda omogućuje bakterijama da uđu u ranu čime se mogućnost infekcije ili upale kože može povećati. Češanje i prateća upala kože mogu dovesti do pojave plikova (malih oteklina na koži koje obično svrbe ili peckaju). Djeci može biti posebno teško odoljeti porivu za češanjem, no važno je da ih u tome spriječimo. Primjena antihistaminika može olakšati simptome poput svrbeža kože. 
1, 2

Komarci i ubodi komaraca

Ubodi komaraca izazivaju nelagodu. Zašto do uboda dolazi? Što se događa s kožom kad komarac ubode i što uzrokuje poriv da češemo mjesta uboda?

1 Insect bites and stings, NHS, pp.1/4, http://www.nhs.uk/Conditions/bitesinsect/Pages/complications.aspx pp.

2 How to protect from insect bites, FDA, http://www.fda.gov/downloads/ForConsumers/ConsumerUpdates/UCM225621.pdf, pp. 1/2

Možda će vas zanimati i sljedeći članci

UBODI I UGRIZI INSEKATA

Toplo i sunčano vrijeme pravi je recept za avanture na otvorenom. Saznajte što možete učiniti kako vam komarci, ose, pčele i stršljeni ne bi pokvarili zabavu.

IRITACIJA KOŽE

Svrbež kože (pruritus) može biti neugodan, ali, kao i bol, predstavlja jedan od načina na koji vas vaše tijelo upozorava. Otkrijte što uzrokuje svrbež vaše kože (pruritus).

SUNCE I KOŽA

Mnogima od nas sunčan je dan pravi razlog za slavlje – sunce naš mozak stimulira i oslobađa hormon dobrog raspoloženja serotonin te tijelo potiče na proizvodnju vitamina D, važnog za razvoj kostiju. Sunce je blagotvorno i prijeko potrebno, no predstavlja i određene prijetnje za zdravlje kože.