Zaštita vaše kože od UV zraka

Otkrijte koji su rizici izlaganja UV zrakama i kako svoju kožu možete zaštititi od njih.

Sunčanje obično povezujemo s ljetnim praznicima, bazenima i sunčanjem na pješčanim plažama. Iako produljeno izlaganje suncu može oštetiti kožu, u stvari je trebamo zaštititi od prekomjerne izloženosti ultraljubičastom zračenju (ili UV zrakama), što predstavlja stvarni uzrok opeklina od sunca. 1

Mogla bi vas iznenaditi i činjenica da UV zrake nisu ograničene samo na sunčane dane provedene na plaži ili bazenu. Za djelomično oblačnog vremena UV zrake mogu biti prilično intenzivne, budući da se odbijaju od oblaka. Čak i za oblačnog vremena UV zrake mogu prodrijeti kroz oblake i oštetiti našu kožu. Nadalje, površine poput vode, betona, pijeska i snijega odbijaju UV zrake na kožu čak i ako izbjegavamo izravnu sunčevu svjetlost. Također, skijaši ili oni koji odmor provode u planinama trebaju pripaziti na opekline koje će se na koži brže pojaviti što je nadmorska visina veća. Pripazite i na solarije, budući da zahvaljujući UV zrakama koje emitiraju mogu biti jednako opasni kao i dan proveden na suncu.

Kad provodite vrijeme na otvorenom, prva linija obrane od UV zraka vaša je odjeća. Općenito je pravilo pokriti što je moguće veću površinu kože, pa lagana odjeća pune dužine izrađena od gusto tkanih materijala pruža najbolju udobnost i zaštitu. Kod odabira košulje ili bluze imajte na umu da područje izreza oko vrata, kao i stražnji dio vrata također mogu izgorjeti. I ne zaboravite na šešir širokog oboda te sunčane naočale koje blokiraju UV zrake!

Krema za sunčanje neophodna je zaštita kože od UV zraka. Zato se pobrinite da nabavite onu koja odgovara vašem tipu kože. U ljetnim mjesecima kremu za sunčanje nabavite na vrijeme prije bilo kakvog izlaganja suncu kako biste osigurali da prvi dani na suncu ne budu uništeni opeklinama. Kremu za sunčanje nanesite 15-30 minuta prije izlaganja suncu, a potom često i nakon toga. Kremu ponovno nanesite nakon plivanja i ne zaboravite na manje očita područja poput ušiju, dijelova lica uz kosu, leđa i stopala.  

Ako tijekom ljeta želite najbolje iskoristiti vrijeme provedeno na suncu, važno je dopustiti koži da se postupno prilagođava, posebice nakon duge i hladne, mračne zime. Početkom ljeta kad su UV zrake najjače, na suncu provodite manje vremena te ga postupno povećavajte. Također, ako uzimate lijekove, posavjetujte se s ljekarnikom ili liječnikom kako biste se uvjerili ne povećavaju li oni fotoosjetljivost kože. Kad ste u nedoumici, ostanite u hladu.

Jeste li znali?

UV zrake nisu ograničene samo na sunčane dane. Mogu utjecati na našu kožu čak i za djelomično oblačnih dana, budući da zrake mogu prodrijeti kroz oblake.

1 NHS Choices: Sunburn. Available at: https://www.nhs.uk/conditions/sunburn/ Accessed 23.03.16

Možda će vas zanimati i sljedeći članci

SUNCE I KOŽA

Mnogima od nas sunčan je dan pravi razlog za slavlje – sunce naš mozak stimulira i oslobađa hormon dobrog raspoloženja serotonin te tijelo potiče na proizvodnju vitamina D, važnog za razvoj kostiju. Sunce je blagotvorno i prijeko potrebno, no predstavlja i određene prijetnje za zdravlje kože.

KOŽNE ALERGIJE

Alergijska reakcija nastupa kad je tijelo preosjetljivo na određenu tvar ili alergen. Ovi alergeni djeluju kao antigeni na koje vaš imunološki sustav reagira stvarajući antitijela. Kad se antigen i antitijelo nakon daljnje izloženosti antigenu susretnu, možete osjetiti simptome alergijske reakcije.

ZDRAVLJE KOŽE

Zasigurno poznajete izreku koja kaže da su oči ogledalo duše: slično tome, koža odražava sveobuhvatno stanje vašeg zdravlja.